De raad van Hoogeveen roept het college op om een brandbrief te sturen richting minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid om aan te dringen op behoud van het kinderhartchirurgiecentrum in Groningen.  

De PvdA, Sp, GemeenteBelangen, Lijst van Hien en de ChristenUnie dienden samen een motie in tijdens de raadsvergadering om dat kenbaar te maken. Het initiatief kon op veel steun rekenen. De voltallige raad ging akkoord.

‘Kwalijke zaak’

Minister Kuipers heeft het besluit genomen om de hartcentra in Nederland te centraliseren. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht zijn daar de aangewezen plekken voor. Dat betekent dat de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen verdwijnt.

Volgens Lisa Schonewille van de PvdA een kwalijke zaak. “Vooral voor de patiënten en ouders”, stelt het raadslid. Ook vreest ze dat er veel kennis en specialisme uit de regio zal verdwijnen. De SP kon zich in die woorden vinden. “We moeten met de brief een sterk signaal aan Den Haaf afgeven”, vult fractievoorzitter Jutta van den Oord-van der Bie aan.

Samen in actie

Wethouder Janita Tabak zegt de zorgen uit de samenleving goed te horen. Toch vindt ze dat een enkele brief minder sterk is dan een gebundelde actie. Maandag is er een vergadering van de Drentse Zorgtafel, daar wil ze het voorstel van Hoogeveen bespreken.

“In die groep zitten gemeenten, de provincie, zorgaanbieders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het college stelt voor om daar neer te leggen en te kijken of er een gezamenlijk initiatief gevormd kan worden.”

Eerder werd eenzelfde motie behandeld in de raad van Emmen en Noordenveld. Ook alle leden van de Provinciale Staten vinden dat het plan terug moet naar de tekentafel.