De gemeente Hoogeveen verwacht dit jaar minder geld te ontvangen uit de ozb, de onroerende zaakbelasting. De gemeente is daarin de enige Drentse gemeente.

Hoogeveen schat in dit jaar 15,4 miljoen euro te krijgen vanuit de ozb. Dat is een belasting die pandeigenaren betalen. De ozb is een percentage van de woz-waarde van de woning. Veel afkortingen, maar komt erop neer: hoe meer een woning of appartement waard is, hoe meer belasting de eigenaar moet betalen.

De gemeente stellen zelf ieder jaar de hoogte van de ozb vast. Voor de gemeente Hoogeveen is de ozb voor dit jaar gestegen naar 0,178 procent van de woz-waarde. Dat is hoger dan het Drentse gemiddelde, dat op 0,141 procent staat.

Landelijke uitschieter

Hoogeveen verwacht komend jaar 15,4 miljoen euro uit de ozb binnen te krijgen en dat is 6,3 procent minder dan vorig jaar. Alleen de gemeente Weesp, in de provincie Noord-Holland, heeft procentueel een hardere daling. Daar verwacht de gemeente 30 procent minder uit de ozb te halen.

Het gaat om een verwachting. Zo verwachtte de gemeente Hoogeveen in 2020 dat er 15 miljoen euro uit de ozb zou komen. Dat is hoger uitgevallen, waardoor de verwachting van dit jaar lager uitvalt vergeleken met 2020.

Andere Drentse gemeenten denken juist meer op te halen

De gemeente De Wolden denkt juist vergeleken met vorig jaar het meeste geld op te halen: zo’n 8 procent meer. Ook gemeente Westerveld wil dit jaar flink meer geld uit de ozb halen vergeleken met 2021. Daar heeft de gemeente voor dit jaar de ozb verhoogd, in de hoop een kwart miljoen euro extra binnen te halen. De verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat Westerveld dit jaar 4,2 miljoen euro ophaalt, tegenover 3,9 miljoen euro vorig jaar.

Behalve Hoogeveen denken alle gemeenten meer geld op te halen uit de ozb. Van de gemeente Midden-Drenthe is nog niet bekend wat ze dit jaar verwacht te ontvangen uit de ozb.