De gemeente Hoogeveen zegt geen invloed te hebben op de programmering van de muziekacts door het Podium. Ook de manier waarop reclame wordt gemaakt voor concerten kan niet gehandhaafd worden. “Als iemand vindt dat de uitlatingen te ver gaan, dan staat de civielrechtelijke of de strafrechtelijke weg open.”

Dat blijkt uit een reactie van het college richting de SGP, het CDA en ChristenUnie. Zij stelden vragen naar aanleiding van een concert dat de Griekse blackmetalband Rotting Christ vanavond houdt. Om het concert aan te kondigen hingen er posters, die inmiddels zijn weggehaald, in Hoogeveen. Volgens de christelijke partijen zijn die posters en de naam van de band ‘antichristelijk en aanstootgevend’.

Het steekt ze vooral dat het Podium een gesubsidieerde instelling is. “Wij zijn tegen het bewust kwetsen van mensen, helemaal als een band deels met gemeenschapsgeld wordt betaald”, liet interim-fractievoorzitter van het CDA Haaije Feenstra-Paas eerder al weten. De fracties vroegen daarom om een reactie van het college.

Ingrijpen

Naast de drie partijen tekende De Volle Evangelie Gemeente ‘De Bazuin’ ook bezwaar aan tegen het optreden van de band. “Deze songteksten staan haaks op begrippen als genade, vrede, rechtvaardigheid en (naasten)liefde. Begrippen, waarden, waarheden die we als gemeente uitleven. Voor ons reden om u te verzoeken het opreden van deze band opnieuw tegen het licht te houden.”

Als er signalen zijn dat het optreden van de band kan leiden tot ordeverstoring dan zou de burgemeester kunnen ingrijpen. Dat kan dan vanwege het verstoren van openbare orde, denk bijvoorbeeld aan rellen waarbij de veiligheid in het geding komt. Maar volgens de gemeente is daar in deze situatie geen sprake van en daarom niet nodig.

Voorkomen

Ondertussen is er contact geweest met de directeur-bestuurder van Stichting Cultuurhuis waarvan het Podium onderdeel is. Volgens de stichting is het nooit de intentie geweest om personen te kwetsen. Wel gaan ze uitzoeken of ze zaken anders hadden kunnen doen om dit soort situaties te voorkomen in de toekomst.