Hoogeveen heeft een wit anjerperk aangelegd op het Raadhuisplein ter ere van de Nederlandse Veteranendag zaterdag. Geheel in stijl kwamen burgemeester Karel Loohuis en Luitenant-Kolonel Glenn Bloemberg het perk openen. Ze werden afgezet bij de bloemen door een jeep uit de Tweede Wereld Oorlog.

De witte anjers staan symbool voor de verhalen, moed, en trouw van de veteranen. Burgemeester Loohuis: “Het verhaal van de veteranen is vaak onbekend. Ze hebben veel voor ons gedaan. Ik hoop dat we met dit soort kleine gebaren in uw hart kunnen komen het leed kunnen verzachten.”

Primeur

De keuze voor de witte anjer heeft te maken met de Tweede Wereld Oorlog vertelt Luitenant-Kolonel Glenn Bloemberg. Mensen in het verzet droegen de witte bloem. “Prins Bernhard heeft dat overgenomen, hij had een goede band met de veteranen. De anjer is uiteindelijk gekozen als draaginsigne voor de Veteranendag. Daarom is er gekozen om een perkje aan te leggen.” 

Hoogeveen heeft daarmee een primeur te pakken. Het is de eerste in zijn soort in de provincie. “In 2019 is dit initiatief in het leven geroepen om de Nederlandse Veteranendag bij gemeentes onder de aandacht te brengen. Ik heb er in het verleden met de burgemeester over gesproken. Die vertelde mij dat ze er iets mee wilden gaan doen”, aldus Bloemberg. 

Tekst gaat verder onder foto

Achterhaald beeld

Bloemberg denkt dat er nog wel werk aan de winkel is wat betreft het huidige beeld van veteranen. “Dat het alleen maar hoogbejaarden zijn klopt niet. Niks ten nadele van die mensen, zij hebben destijds ook gevochten voor onze vrijheid. Maar het zijn ook jongens en meiden van 19,20 jaar die hun eerste uitzending achter de rug hebben.” 

De taken van een militair kunnen uiteenlopen vertelt hij. “Sommigen krijgen daadwerkelijk de kogels om de oren. Maar er zijn ook militairen die worden uitgezonden en kantoorwerk doen om de missie te laten draaien. Die mensen heb je ook nodig. Het is mooi dat we de veteranen vandaag op deze manier kunnen eren.” 

Stichting

In februari heeft Bloemberg de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken opgericht. Met de stichting wil hij mensen in de omgeving laten weten dat er een organisatie is die de erkenning en waardering van veteranen beter in beeld brengt. “Ik woon al zeventien jaar in Hoogeveen en we hadden nog niks. Daarom is de stichting opgericht. De opening van het perkje kan daar goed bij helpen.” 

Naamsbekendheid wil hij bereiken met een andere aanpak. Ook niet-veteranen zijn welkom bij de organisatie. “Onze stichting is bijzonder, omdat we er burgers bij betrekken. Veteranen zijn inwoners van Hoogeveen en doen net als jij en ik boodschappen bij de supermarkt. Op deze manier kunnen we verhalen met elkaar delen en een beter beeld scheppen van wat wij daadwerkelijk doen.”