Drenthe staat volgend jaar in teken van Vincent van Gogh. Dan is het 140 jaar geleden dat de kunstenaar onze provincie bezocht. Als opwarmertje zijn vandaag zonnebloemen ingezaaid. Dat gebeurde in Hoogeveen, waar van Gogh in september 1883 enkele weken verbleef.

“We willen alvast wat reclame maken voor het Vincent van Gogh jaar”, vertelt organisator Geert Oldenbeuving. “De man heeft natuurlijk fantastische kunst gemaakt en dat moeten we eren. De zonnebloempitten zaaien we daarom op de kale grond bij de rotonde langs de Limburg van Stirumstraat. Daar rijdt veel verkeer langs, dus we hopen op veel bekijks als de bloemen straks groeien.”

Gevelsteen

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma was aanwezig en mocht het eerste zaadje in de grond stoppen. “Dat is natuurlijk een grote eer. Op deze manier willen we mensen naar Drenthe te lokken. Van Gogh is op meerdere plekken in onze provincie geweest en we willen laten zien dat het goed vertoeven is op die locaties. Zo ook in Hoogeveen.”

Klijnsma en haar familie hebben zelfs nog een connectie met de kunstenaar. Haar vader had een steenhouwerij aan de Kerkstraat. Hij heeft nog een gevelsteen gemaakt voor het huis waar Van Gogh destijds kort in woonde. “De kop van Vincent zie je op de steen en hij hangt er nog steeds. Daar ben ik toch wel trots op.”

Dubbelganger

Om het feest compleet te maken was Vincent zelf ook aanwezig. Niet de echte natuurlijk, maar wel zijn dubbelganger uit Hoogeveen. Billy Joe Veldman kreeg de eer om zich te verkleden als de kunstenaar. “Het team zocht een look-a-like en mijn collega’s op werk vinden dat ik op hem lijk. Dus toen heb ik maar een berichtje gestuurd naar de organisatie. En nu sta ik hier.”

Zelf heeft de Hoogevener niet veel met kunst, maar hij is vereert dat hij verkleed rond mag lopen als van Gogh. “Het zorgt ervoor dat je je wel meer gaat verdiepen in kunst. Dat is een goed teken, denk ik.” Oldenbeuving is blij dat de ludieke actie is geslaagd. “Een evenement zonder een echte Van Gogh kan natuurlijk niet.”

Van Goghjaar

In het jubileumjaar komt het Drents Museum in Assen met een grote Van Goghtentoonstelling. In de rest van de provincie worden er veel activiteiten georganiseerd. Waaronder een theaterstuk in de gemeenten Hoogeveen, Emmen en Coevorden. Ook komt er een film en als klap op de vuurpijl wordt het Van Gogh Huis in Veenoord uitgebreid.