De prijzen voor een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) liggen in de Drentse gemeenten ver uit elkaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Media Perspectives. Gemeenten mogen zelf de prijs voor de kaart bepalen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente is 85 euro.

De gemiddelde prijs voor een gehandicaptenparkeerkaart is in onze provincie 92,10 euro. De duurste gemeente is Hoogeveen. Daar kost een kaart 135 euro. De Wolden is de goedkoopste gemeente. Daar kost een parkeerkaart maar 50 euro.

De goedkoopste gemeenten

GemeentePrijs
1. De Wolden50,00 euro
2. Coevorden70,10 euro
3 Aa en Hunze80,00 euro
4. Meppel84,25 euro
5. Westerveld84,50 euro

Europese Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart kan gebruikt worden door mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.

“Geen hebbedingetje”

De belangenvereniging Ieder(in) noemt de verschillen niet uit leggen. “Als zo’n kaart wordt toegekend, heb je zo’n kaart ook echt nodig. Om je werk te kunnen doen, onderwijs te volgen of je sociale contacten te onderhouden. Zo’n kaart is nodig voor je zelfstandigheid, voor de regie over je eigen leven. Het is geen hebbedingetje. Het is noodzaak.”

Ook voormalig minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, is verbaasd dat de prijzen van de gehandicaptenparkeerkaart zo uiteenlopen. “Bizar. Het is betalen voor een voorziening die noodzakelijk is. Een voorziening waar je niet om hebt gevraagd. Je vraagt er niet om met een beperking geboren te worden of die te krijgen in je leven.”

De duurste gemeenten

GemeentePrijs
1. Hoogeveen135,00 euro
2. Noordenveld124,15 euro
3. Emmen102,80 euro
4. Assen116,91 euro
5. Borger-Odoorn95,00 euro

De Vereniging Nederlandse Gemeenten verklaart het verschil. “Bij een gedecentraliseerde bevoegdheid gaan de kosten nu eenmaal uiteenlopen. De ene gemeente heeft het namelijk anders georganiseerd dan de ander en niet altijd worden de kostenposten op dezelfde manier aan het product toegerekend.”

Gratis

In Drenthe is het niet het geval, maar in Nederland zijn er ook gemeenten die de parkeerkaarten gratis verstrekken. Onder meer Stadskanaal en Hardenberg brengen er geen kosten voor in rekening.

Landelijk gezien betaal je in Heerlen het meest voor de parkeerkaart. Daar kost het 471,25 euro.