Een 32-jarige man uit Hoogeveen verzette zich tijdens zijn aanhouding op 24 februari bij zijn woning zo hevig dat hij meerdere agenten ernstig verwondde. De officier van justitie eist voor poging tot doodslag, mishandeling, bedreiging en vernieling een celstraf van 2,5 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk.

De politie kwam die vroege ochtend in februari bij de man aan de deur, omdat hij bij de buren een ruit had vernield. De agenten troffen de verdachte buiten aan, zwaaiend met een mes. Hij was niet aanspreekbaar en schreeuwde “schiet mij maar dood”. Hij wilde dat de agenten hem daadwerkelijk zouden doodschieten, zei de man vandaag tegen de rechter. Hij wist zich van de worsteling die volgde weinig te herinneren.

Wapenstok uit de houder

Tijdens het tumult pakte de verdachte een metalen wapenstok uit de houder van een agent. Daarmee sloeg hij een andere agent, die hem bij zijn benen vasthield, hard op het hoofd. De agent liep een hoofdwond op, die moest worden gehecht. “Met een dergelijke wapenstok mag nooit op het hoofd worden geslagen, dat kan dodelijk zijn”, legde de officier van justitie uit. Ze vond poging tot doodslag bewezen. De man beet een andere agent in zijn arm en schopte hem tegen zijn benen.

Tijdens pepperen liep hij door

Met de wapenstok liep hij volgens de officier van justitie op een vrouwelijke agent af, die viel doordat ze struikelde. De verdachte liet zich niet door pepperspray en een stroomstootwapen tegenhouden. Hij liep op de liggende agente af. De agente stond doodsangsten uit. Het lukte de vrouw niet meer om haar dienstwapen te pakken en ze bereidde zich voor op veel pijn en letsel. De verdachte legde ineens de stok neer en gaf zich over.

Persoonlijkheidsstoornis

De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau in Assen. In het cellencomplex verzette hij zich opnieuw en gaf hij een agent een kopstoot. De man is psychisch onderzocht. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en is verstandelijk beperkt. De stoornis wordt verergerd door zijn cannabis- en alcoholgebruik. De man voelde zich gepest door de buurt en zijn stoornis beïnvloedde zijn reactie hierop. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie eiste dat de man na zijn celstraf klinisch wordt opgenomen en dat hij daarna onder begeleiding gaat wonen. Volgens de advocaat was de verdachte kort voor het incident opgenomen geweest in een crisiscentrum en ontbrak daarna de juiste nazorg en begeleiding. Ze vindt dat de celstraf niet langer moet zijn dan het voorarrest, waardoor de man direct klinisch kan worden opgenomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.