Koopwoningen in Drenthe zijn in het afgelopen kwartaal gemiddeld 198 euro per dag duurder geworden. Dat is een stijging van ruim 18.000 euro.

Dat lijkt een groot bedrag, maar vergeleken met de rest van Nederland is het weinig. Drenthe bungelt samen met Limburg onderaan het lijstje met prijsstijgingen per provincie van analysebureau Calcasa.

Eigenaren van koopwoningen in de provincie Utrecht zagen de woningprijzen het meest stijgen, gemiddeld met 550 euro per dag. Noord-Holland volgt met 462 euro. Alleen Limburgse koopwoningen stijgen minder snel qua prijs dan in Drenthe (165 euro).

Prijzen stijgen het snelst in Westerveld

In Drenthe zien we dat de prijzen het minst stijgen in Assen, Emmen, Hoogeveen, Coevorden en Borger-Odoorn. Hier ligt de stijging lager dan 200 euro per dag. In Westerveld neemt de prijs van koopwoningen het snelste toe, met gemiddeld 300 tot 350 euro per dag.

Dat is een peulenschilletje in vergelijking met de duurste gemeentes in het land. Blaricum en Bloemendaal zijn koploper, met een prijsstijging van 870 euro per dag, gevolgd door Laren, Wassenaar en Heemstede.

Door de grote prijsstijging doorbreekt de gemiddelde woningprijs in Nederland voor de eerste keer de 400.000 euro grens en staat nu op 417.000 euro. In Drenthe kost een gemiddeld huis 294.000 euro.

Onderstaande grafiek: prijsstijging woningen per dag in Drenthe in het derde kwartaal van 2021

Waarschuwing voor oververhitting

De forse prijsstijgingen kunnen zorgen voor oververhitting. Vorige week signaleerde de Autoriteit Financiële Markten nog dat starters op de woningmarkt steeds grotere risico’s nemen om toch een huis te kunnen kopen, bijvoorbeeld door hoge schulden aan te gaan en geen financieringsvoorbehoud af te spreken. Dat maakt de Nederlandse economie volgens de toezichthouder gevoelig voor een plotselinge ommekeer in het sentiment, bijvoorbeeld als de rentes wel weer gaan stijgen wat de huizenprijzen drukt.