De fractie constateert dat huizenprijzen overboden worden en dat jongeren geen kans meer maken om een woning te kopen. “We worden veel benaderd door inwoners die hun zorgen met ons delen”, vertelt Bert Otten, raadslid CDA Hoogeveen.

Volgens de partij is het aanbod aan woningen krap, anders zouden deze signalen op het ogenblik de markt niet bepalen. Daarnaast zou er te weinig nieuwbouw worden gerealiseerd.

Private partijen

Zo zijn er bij het CDA signalen binnen gekomen dat er steeds vaker ‘goedkopere’ woningen worden opgekocht door private partijen die deze daarna verhuren. Dit zijn veelal de woningen waar starters in het verleden nog enigszins voor in aanmerking kwamen.

Ook vindt het CDA dat ruimtelijke procedures veel tijd in beslag nemen en langzaam verlopen. “Er zijn projecten waar we al jaren over praten”, vult CDA-raadslid Aaf-Tineke Bisschop-Hiemstra aan. Volgens haar genoeg aanleiding om enkele schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Ontwikkeling woningmarkt

De partij wil graag weten of het college op de hoogte is dat woningen worden opgekocht door private partijen in Hoogeveen. Daarnaast is het CDA benieuwd of er nog mogelijkheden zijn om starterswoningen daadwerkelijk voor starters beschikbaar te krijgen.

De duur van de lopende bestemmingsplannen voor Nijstad Oost en van de nieuwbouw in Noordscheschut komen ook aan bod. “We vinden het belangrijk dat er ad-rem wordt ingespeeld op de veranderende vraag in de woningmarkt in het algemeen en de lokale ontwikkelingen in het bijzonder”, besluit Otten.