Hoe houd je jong talent in de regio? Het is een vraag waar bedrijven nogal mee kunnen worstelen. In Hoogeveen werken ze aan een oplossing hiervoor. Bij het station komt een IT-hub; een plek waar studenten en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De bouw van het pand, met ruimte voor 160 mensen, is inmiddels in volle gang.
“Eind juli hebben we een werkend gebouw, dat is de planning”, vertelt Gerben Dolsma, directeur van de hub. “In de zomer werken we nog even door om de kleine dingen af te werken. In september, wanneer de scholen weer open zijn, gaan we echt los. Dan vieren we het ook groots.”
Mengelmoes
De IT-hub is in het leven geroepen om jong talent te behouden in de regio. Volgens Dolsma komt het nog vaak voor dat gewilde IT-arbeidskrachten vertrekken naar de Randstad. Daar gaat volgens hem verandering in komen. “In Noord-Nederland heb je hele gave bedrijven zitten. Als de jongelui hier worden opgeleid, kunnen ze zien wat voor mogelijkheden hier zijn. We hopen dat ze dan langer blijven plakken in het gebied.”
Het betreft een mengelmoes aan studenten die straks gebruik gaan maken van de ontmoetingsplek. Zowel het Alfa-College, de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich aangesloten bij het project. “Het betreft alle opleidingsniveaus. Dat maakt het ook zo interessant, want zo ontstaat er een totaal andere dynamiek.”
Voorwaarde
Ook verzekeraars Unigarant en TVM uit Hoogeveen doen mee. Voor de laatstgenoemde is het zelfs een voorwaarde geweest om in de regio te blijven. De verzekeraar zoekt hoogopgeleide IT’ers. Die zijn in de regio lastig te vinden. De samenwerking moet daarom een broedplaats gaan worden voor talent en andere bedrijven stimuleren om ook mee te doen.
De eerste projecten beginnen inmiddels van de band te rollen. “We merken dat het bedrijfsleven wil weten hoe ze IT kunnen toepassen in hun onderneming. Samen met een groep studenten gaan we voor een bedrijf onderzoeken of een apparaat ontwikkeld kan worden dat zelfstanding betalingen uitvoert. Daarna zoeken we uit wat voor impact dat heeft op de markt.”
Koffiehoek
Centraal achterin het pand komt een koffiehoek waar iedereen met elkaar een praatje kan maken. “De studenten kunnen eigenlijk zelf kiezen waar ze willen gaan zitten. Zowel boven als beneden. Wel zijn er speciale ruimtes waar vergadertafels staan om rustig te kunnen overleggen”, legt Dolsma uit. “Voor de rest kleden we het aan met grote schermen, zodat er presentaties gehouden kunnen worden.”
Voor het hele project hebben de gemeente en de provincie vier miljoen euro uitgetrokken. Structurele steun zal er uiteindelijk niet zijn. Zodra de hub eenmaal op gang is, moet het een eigen leven gaan leiden.