Rechten foto: RTV Drenthe

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen heeft een zogenoemde bestuursrechtelijke handhavingsprocedure ingesteld vanwege een bijeenkomst van De Nieuwe Wereld in Hoogeveen. Op de bijeenkomst waren volgens de gemeente een paar honderd mensen aanwezig waaronder ook gezinnen met kinderen.

De bijeenkomst was in een bedrijfspand aan de Marconistraat in Hoogeveen, daar is men door handhavers van de gemeente op de hoogte gesteld van de procedure. Ook het aanspreekpunt van de organisatie heeft bericht gehad. Bij bestuursrechtelijke handhaving kan bijvoorbeeld een boete worden gegeven aan de overtreder of kan besloten worden dat eventuele onkosten van de gemeente op de organisatie worden verhaald.

Geen vergunning

Voor de bijeenkomst was geen vergunning aangevraagd. Ook hielden aanwezigen zich niet aan de coronaregels. Zo werden geen mondkapjes gedragen en werd geen anderhalve meter afstand bewaard, laat de gemeente weten. Burgemeester Loohuis besloot na overleg met politie en het Openbaar Ministerie om de bijeenkomst niet door de politie te laten beëindigen. “Dat zou een enorme inzet betekend hebben en werd gezien als een te zwaar middel gegeven de omstandigheden”, schrijft de gemeente in een bericht op de website.

“De lockdown die door het kabinet is afgekondigd tot 14 januari geldt voor iedereen”, zegt Loohuis in een reactie. “Er wordt in deze tijd gemeenschapszin gevraagd. Een dergelijke bijeenkomst past daar niet in en acht ik onverantwoordelijk.”

Wat is ‘De Nieuwe Wereld’?

In een persbericht spreekt de gemeente Hoogeveen van een bijeenkomst van ‘De Nieuwe Wereld’. De bijeenkomst in Hoogeveen lijkt georganiseerd door de Vrijheidskerk en de Spirituele Wereldkerk. In een flyer noemen zij de bijeenkomst ‘Hartengeluk’.

Op de bijeenkomst worden meerdere diensten en lezingen gehouden onder meer over ‘autonome gezondheid en het nieuwe ecosysteem’, buitenaards contact en hypnose. Ook zouden er kraampjes aanwezig zijn geweest met vegetarische broodjes en Indonesische hapjes.

De Vrijheidskerk maakt op de eigen website ook melding van de bijeenkomst in Hoogeveen. Volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is de Vrijheidskerk een religieuze organisatie met als thuisbasis Midwolde. De organisatie staat sinds 30 december vorig jaar officieel ingeschreven. Over de Spirituele Wereldkerk lijkt niet veel te vinden. Er staan geen organisaties onder die naam ingeschreven bij de KvK.