Rechten foto: Danielle van Zwol

Het gebruik van een rattenvanger of gif lijkt geen succes te hebben om het ongedierte in huis tegen te gaan aan de Van Echtenstraat in Hoogeveen. Al ruim anderhalf jaar wordt de Hoogeveensche straat geteisterd door ratten. Eén van de bewoners heeft de knaagdieren in de kruipruimtes zelfs vastgelegd op beeld. Volgens het CDA moet er actie worden ondernomen om de situatie in de straat te verbeteren. Hiervoor hebben zij vragen ingediend bij het college.

Danielle van Zwols is één van de bewoners die de ratten hoort rondlopen in de kruipruimtes van haar woning en dat registreert ze ook op beeld. “Het is wel makkelijk om vanaf de bank te zien of je een rat gevangen hebt. Dan hoef je ook niet elke keer het luik open te maken”, zegt Van Zwols.

Volgens de bewoner is de riolering in de straat toe aan vervanging, wat volgens haar een veroorzaker is van de rattenplaag. Ook een verzakking in de straat en bij haar in de steeg heeft bijgedragen aan de komst van de knaagdieren.

Op zoek naar de oorzaak en de oplossing

Jeannette van Slochteren is ook een bewoner aan de Van Echtenstraat. Hoewel zij de ratten niet in haar woning heeft, is zij ervan op de hoogte dat de overbuurvrouw veel last ervaart van de knaagdieren. “Hier bij de regenpijp zit een gat en als je de tegel er onder uithaalt dan ga je de gangen zien”, concludeert Van Slochteren. “Via deze gangen kunnen de ratten naar de huizen.”

Via de actie ‘van raad naar straat’ van het CDA is duidelijk geworden dat de bewoners al langer met dit probleem zitten. De partij wil daarom graag wat aan de huidige situatie doen, in samenwerking met de inwoners. “De gemeente heeft de plicht om ongedierte te bestrijden en dat gaat via het afvalbedrijf Area, maar wij als CDA willen dat de gemeente samen met inwoners een plan maakt om te kijken wat de oorzaak is en waar de oplossing ligt”, vertelt partijraadslid Bert Otten.

Oude riolering

Volgens Otten klopt de constatering van buurtbewoner Van Zwols. “Er ligt hier een oude riolering in de straat van veertig, vijftig jaar oud. Dat zou best de oorzaak kunnen zijn, maar ik kan er niet in kijken.” Otten stelt dat de gemeente wel een kijkje kan nemen in de riolering van de straat. “Op die manier kun je goed analyseren waar de oorzaak vandaan komt, die moet namelijk verholpen worden.”

Volgens de partijraadslid blijven de ratten voorlopig nog wel even. “Het is ongedierte, die gaan ’s nachts op pad en overdag niet. Het is in dat geval niet prettig als je in bed ligt en je hoort tussen de isolatie de ratten trappelen.” Otten is zelf ook bij bewoners binnen geweest, maar daar is hem niks noemenswaardig opgevallen. “Er lagen geen zakken voer op de grond, wat als voedingsbodem voor het ongedierte kan worden gezien.”

Van het kastje naar de muur

Of er nu een melding moet worden gemaakt bij Area of bij de gemeente is voor Van Slochteren soms onduidelijk. “Je wordt soms van het kastje naar de muur gestuurd”, benadrukt ze. Volgens haar kan het afvalbedrijf je doorverwijzen naar de gemeente, maar als zij geen ongedierte ontdekken moet Area er weer naar kijken. Otten betreurt de situatie. “De oplossing komt hierdoor niet dichterbij en dat is jammer”, sluit de partijraadslid af.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen is er geconstateerd dat er een gat in het riool zit en dat is ook gemeld. Ook geeft de gemeente aan dat een bewoner bij het maken van een melding wordt doorverwezen naar Area. Het afvalbedrijf verwijst daaropvolgend de bewoner weer door naar het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen). Zij geven Area weer de opdracht om op locatie te komen kijken.

Afvalverwerkingsbedrijf Area verwacht morgen een reactie te kunnen geven op de huidige situatie.