Er zijn meer dan honderd suggesties binnengekomen voor de herbenoeming van het Burgemeester Tjalmapark in Hoogeveen. Uit de inzendingen zijn uiteindelijk vier opties overgebleven en Hoogeveners mogen binnenkort kiezen welke naam zij de mooiste vinden.

Er kan gekozen worden uit Park Dalwijk, Raadhuispark, Park 40-45 en het Verbindingspark. Inwoners krijgen drie weken de kans om hun stem uit te brengen. Daarna is het maakt de Straatnamencommissie de nieuwe naam van het park bekend.

Verbinding

Twaalf verschillende inzenders stelden het Raadhuispark voor en daarmee kende die suggestie de meeste inzendingen. Volgens de commissie een logische keuze, vanwege het nabijgelegen raadhuisplein, waaraan ook de gemeente is gehuisvest.

De optie Verbindingspark is volgens een andere inzender ook interessant. “Gelet op de reden voor het hernoemen van dit park past die naam wel bij de verbondenheid die we willen met verschillende afkomsten, groepen, geaardheden, culturen, etc.”, is te lezen.

“Aangezien het park bijna in het midden van Hoogeveen ligt en er leuke culturele activiteiten worden georganiseerd, zou ik het park graag het Verbindingspark willen noemen. Verbonden zijn is heel belangrijk in deze tijd”, schrijft een ander.

Huize Dalwijk

Een andere optie is Park Dalwijk, vernoemd Huize Dalwijk dat in 1913 langs de Schutstraat te bewonderen was. Op die plek woonde Dokter Amshoff. De grond en het huis werden in dat jaar verkocht om de bouw van het eerste Bethesda ziekenhuis mogelijk te maken. Het gaat om de plek waar nu Unigarant en TVM zijn gevestigd.

“De locatie van het bos en de tuin van Huize Dalwijk lag op de plek van het huidige raadhuispark”, legt de inzender uit. “Hoewel het huis Dalwijk aan de Schutstraat stond, strekte het landgoed zich uit in noordelijke richting, bijna tot aan de huidige Blankenslaan. Een gedeelte daarvan lag op de plek van het huidige park.”

De laatste keuze is Park 40-45. Die naam is gekozen ter herinnering aan alle verzetsstrijders en slachtoffers uit deze tijd.

Waarom een nieuwe naam?

In 2020 werd het ereburgerschap van Hoogeveen van burgemeester Jetze Tjalma ontnomen. Uit onderzoek bleek dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zo zuiver op de graat was als na de oorlog werd verondersteld. Hij beschermde Joodse inwoners niet genoeg en deed in de opsporing zelfs meer dan de bezetter vroeg.

De gemeenteraad besloot daarom dat er een nieuwe naam moest komen voor het naar Tjalma vernoemde park. Van Rijn vraagt zich af of de samenwerking tussen de commissie en het college wel zin heeft als het proces zo lang duurt. “Uiteindelijk moet er een keuze worden gemaakt. Het liefste natuurlijk door de Hoogeveners zelf en anders wij als raad. We hebben dodenherdenking en Bevrijdingsdag gehad, het zou toch mooi zijn als we iets meer zouden weten onderhand.”