Na een lange tijd van radiostilte was er vanavond weer een bijeenkomst van Gien Planet in ontmoetingscentrum de Wenning in Pesse. De actiegroep spreekt zich al jaren uit tegen de uitbreidingsplannen van tankstation Green Planet langs de A28. Het tankstation kreeg vorig jaar een vergunning om verder uit te breiden, maar daar waren wel nieuwe stikstofberekeningen voor nodig. En die kloppen volgens de actiegroep niet.
De nieuwe berekeningen zouden bewust laag zijn gehouden, zegt het actiecomité. Op deze manier hoeft Green Planet geen extra vergunning voor natuurbescherming aan te vragen bij de provincie. Dat baseert de groep op een onderzoek dat is gedaan door Stichting Assistentie Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (STAB).
Te lastig
De rechtbank heeft zelf de hulp van de STAB ingeroepen. De zaak was namelijk te lastig om zelf te beoordelen vertelt Gien Planet. Uit het rapport blijkt dat adviesbureau Bügel Hajema de stikstofneerslag op het natuurgebied Dwingelderveld te laag heeft berekend. Datzelfde bureau is ingehuurd door de eigenaar van het pompstation, Edward Doorten.
Volgens Folkert Metselaar, woordvoerder van Gien Planet, is er al vier tot zes keer zoveel stikstof uitgestoten. “Alle andere ondernemers moeten rekening houden met de wet, terwijl hier een spelletje wordt gespeeld om geen vergunning aan te hoeven vragen bij de provincie. Het klopt gewoon niet.”
Voor het aanvragen van een vergunning voor natuurbescherming bij de provincie staat een termijn van 26 weken, legt Metselaar uit. “Er was een deadline om een subsidie vanuit Europa te krijgen voor de plannen van Green Planet. Door geen vergunning aan te vragen, kon dat sneller geregeld worden.”
Klimpark en toren
Daarnaast heeft Green Planet plannen voor een klimpark en een grote reclametoren die langs de A28 moeten komen te staan. Alleen daar zitten veel Pessenaren niet op te wachten. Vooral de toren wordt gezien als een probleem. Bovenop zou een verlichte wereldbol moeten komen. Aan de zijkanten komen grote LED-verlichte reclameborden. Volgens de bewoners van het dorp zorgt het voor veel lichtvervuiling.
Op de plannen zijn 154 zienswijzen ingediend. De gemeente heeft daar nog niet op gereageerd. Dat moet voor het einde van het jaar nog gebeuren.
Oproep
Metselaar hoopt samen met de rest van het dorp een statement te maken. “Laten we dan samen een boodschap uitdragen: Pesse wil dit niet.” Tijdens de bijeenkomst konden bezoekers speciale flyers meenemen met daarop teksten zoals ‘Verlichte wereldbol, NEE!’ of ‘LED-schermen in Pesse? NEE!’. Daarom doet hij een oproep aan de aanwezigen. “Hang ze op achter je raam thuis. Laat weten wat je ervan vindt!”