Rechten foto: woonconcept

Begin volgende maand start de bouw van 33 nieuwe sociale huurwoningen langs de Adriaan Baasstraat in de Hoogeveense Verzetsbuurt. Woningcorporatie Woonconcept bouwt op die plek 21 eengezinswoningen en twaalf beneden-bovenwoningen.

De woningen worden energiezuinig en nul-op-de-meter (NOM). Dat betekent dat ze evenveel energie opwekken als dat er gemiddeld in een huishouden wordt verbruikt. Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis uit Rijssen gaat de huizen bouwen.

“We zorgen ervoor dat de woningen NOM zijn door het toepassen van onder andere een warmtepomp, goede isolatie en ventilatie en zonnepanelen. Dit alles draagt ook bij aan een prettig wooncomfort voor de bewoners”, zegt Johan van de Willige, projectleider bij Roosdom Tijhuis.

Geschikt voor jongeren

De beneden-bovenwoningen krijgen een andere huurprijs dan de eengezinswoningen. Dat is volgens Windy ter Horst, manager Woningen bij Woonconcept een bewuste keuze. “Beneden-bovenwoningen die niet meer voldoen, vervangen we meestal door eengezinswoningen. Daar is meer vraag naar in deze tijd. Toch kiezen we nu bewust voor nieuw te bouwen beneden-bovenwoningen. Ze kennen een lagere huurprijs en zo houden we ook voldoende woningen beschikbaar voor mensen met een lager inkomen”

De huurprijzen van alle woningen blijven onder de aftoppingsgrens. Dat is een grens die ingesteld is om te voorkomen dat mensen een woning huren die duurder is dan wat ze eigenlijk kunnen betalen. Mensen met een huur boven deze grens ontvangen niet de volledige huurtoeslag meer. Dat moet ervoor zorgen dat de woningen ook geschikt zij voor jongeren.

Eind 2022 klaar

De nieuwbouwwoningen worden verhuurd via Thuiskompas, de site waarop wooncorporaties beschikbare woningen adverteren. Eind maart komen ze online. De bouwplaats wordt op dit moment klaargemaakt. Als alles volgens plan verloopt, zijn de woningen volgens Woonconcept eind 2022 klaar om opgeleverd te worden.