De stijgende gasprijzen leiden tot kopzorgen bij ondernemers met een zwembad. Fysiopraktijk De Leeuwerik in Hoogeveen besloot al tot het sluiten van haar bad vanwege de hoge kosten. Deze zorgen leven bij meer eigenaren van zwembaden.
Rendabel het bad op temperatuur brengen is niet meer mogelijk, liet Theo de Haas van De Leeuwerik gisteren weten. Een nieuw betaalbaar contract bleek onhaalbaar, zegt hij, want de kosten lopen ‘schrikbarend’ snel op. De gasprijzen zitten al maanden in de lift en na de Russische invasie in Oekraïne neemt de onzekerheid op de energiemarkt alleen maar verder toe.
Steunmaatregelen
Ook Popping Sport in Emmen heeft een verwarmd bad waarin onder anderen patiënten met reumatische klachten terechtkunnen. Het water moet daarvoor verwarmd worden tot minimaal 32 graden. “Als ik de gasrekening van nu vergelijk met die van het begin van het jaar, dan betalen we al 30 procent meer”, zegt Simone Popping van Popping Sport. Ze hoopt dat de overheid bijspringt om de problemen te verlichten. “Anders zal het niet bij het zwembad in Hoogeveen blijven. Dan gaan er meer sluiten.”
Voorlopig gaat het zwembad bij de Emmer sportschool niet dicht en dat zal ook niet zomaar gebeuren, zegt Popping. “Het is te hopen dat het gunstig uit gaat pakken, maar we weten niet wat de toekomst brengt. Dit moet geen twee jaar gaan duren.”
Plons
Ook zwembad Plons, bestemd voor kinderen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking, van Visio Noord-Nederland zal niet dichtgaan, laat manager Bert Eissens desgevraagd weten. “De hogere energiekosten – die ontstaan door meer dan alleen het zwembad natuurlijk – zullen we in de exploitatie moeten opvangen”, zegt hij.
Ook voor buitenzwembaden die straks verwarmd worden op gas voorziet hij grote problemen, vooral als het buiten niet heel warm is. “Dan is het niet meer haalbaar om zonder steun van de gemeente het zwembad open te houden.”