VOETBAL – Voetbalster Vivianne Miedema uit Hoogeveen maakt opnieuw kans op een plek in het wereldelftal van het jaar. De spits van Arsenal en Oranje behoort tot de 23 kandidaten. Miedema is een van de zeven aanvallers.

De verkiezing van het wereldelftal is opgezet door de internationale spelersvakbond FIFPro. De mondiale voetbalbond FIFA heeft zich daarbij aangesloten en de verkiezing maakt deel uit van het jaarlijkse FIFA-gala The Best. Op maandag 17 januari worden de prijswinnaars gehuldigd. Miedema (25) is dan ook kandidaat voor de prijs voor beste voetbalster ter wereld.

Lieke Martens ontbreekt

Voetballers vanuit de hele wereld konden hun beste elftal van 2021 samenstellen. De FIFPro kreeg 3645 stemmen uit vijftig landen binnen. Normaal gesproken bestond de zogeheten shortlist uit 55 spelers, maar nu zijn dat er net als in een echte wedstrijdselectie 23 (drie keepers, zeven verdedigers, zes middenvelders en zeven aanvallers). Zij kregen de meeste stemmen.

Miedema heeft in de aanval concurrentie van Pernille Harder, Samantha Kerr, Marta, Gabrielle Onguene, Alex Morgan en Megan Rapinoe. Lieke Martens, door Tuttosport uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa, ontbreekt in de selectie. Vorig jaar stond Martens wel op de lijst van 55 kandidaten, net als Miedema, Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt en Daniëlle van de Donk. Alleen Miedema haalde toen het wereldelftal van 2020.