Verschillende bedrijven uit Drenthe hebben meer dan een miljoen euro aan coronasteun ontvangen. Het meeste geld ging naar Taxiwerq uit Hoogeveen. Het payrollbedrijf voor taxichauffeurs kreeg ruim 24,5 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen. Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze verwachten ten minste twintig procent omzet te verliezen door de coronacrisis.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat Taxiwerq aanvragen doet met verschillende bv’s. De ontvangen bedragen variëren van bijna tien miljoen euro tot een magere 96 euro. Ook andere payroll- detacheringsbedrijven in de provincie hebben relatief veel geld ontvangen.

Grote verschillen

Taxiwerq ontvangt bijna zes keer zoveel geld als de nummer twee op de lijst, de Scapino in Assen. De schoenenwinkel ontving ruim vier miljoen euro aan coronasteun. Plaatsgenoot Ziengs (3,6 miljoen euro) en de Emmer bedrijven Wildlands (2,7 miljoen euro) en Van der Zee Vleesgrootverbruik (2,3 miljoen euro) completeren de top vijf.

Er zijn nog veel meer bedrijven die meer dan een miljoen euro ontvingen gedurende de coronacrisis, zoals FC Emmen (2,3 miljoen euro), de KLM Luchtvaartschool (1,9 miljoen euro), Groningen Airport Eelde (1,5 miljoen euro) en de vestiging van Scania in Meppel (ruim één miljoen euro). Als later blijkt dat er toch voldoende omzet is gedraaid, moeten de ondernemers het voorschot terugbetalen.