De horeca in Drenthe zijn niet enthousiast over een coronatoegangsbewijs. Dat zou betekenen dat zij iedereen aan de deur of op het terras moeten controleren of zij volledig gevaccineerd zijn of een negatieve test hebben gedaan.  

Het demissionair kabinet kondigt vanavond aan dat er vanaf zaterdag 25 september een einde komt aan de 1,5 meter-samenleving. Voor veel ondernemers voelt dat niet als een bevrijding. Bij deze groep heerst juist het gevoel dat de coronamaatregelen in de horeca worden verscherpt.  

Het Schippershuus in Hoogeveen heeft via social media kenbaar gemaakt niet mee te doen met de controle van QR-codes. “We hebben een verschrikkelijke rot periode achter de rug en likken na een fantastische zomer nog steeds onze wonden. Met het stopzetten van de steun, het blijven verlengen van een specifieke opgelegde sluittijd en het uitrollen van een QR controle systeem gaat de overheid een stap te ver.” 

‘Maak van ons geen politieagent’

Het Schippershuus geeft aan dat iedereen welkom blijft na 25 september. Daarmee hoop het theehuis dat andere ondernemers uit Hoogeveen ook meedoen. “We trekken hier een lijn. Het kan niet zo zijn dat heel het land van het slot gaat en wij een bepaalde groep moeten overtuigen van een vaccin. Dat is niet aan ons. Geen steun betekent ook geen maatregelen. Beloon ondernemers die een stap nemen in herinrichting, innovatie en frisse lucht. Hou op met van ons een politieagent te maken.”