Naast trouwe kerkgangers kunnen ook mensen met dementie straks onderdak vinden in de Oosterkerk aan de Leeuweriklaan in Hoogeveen. Er zijn namelijk plannen voor een vestiging van zorggroep Het Gastenhuis.  

De bezoekersaantallen van de kerk lopen al een tijd terugwaardoor een kleinere ruimte voldoet om de diensten uit te voeren. Aan de zuidzijde van het gebouw ontstaat er daarom plek voor een kleinschalig woon- zorgcomplex. Er komen twee woonlagen met ruimte voor negentien appartementen.  

Unieke zorgformule

Het Gastenhuis biedt zorg aan mensen met een Wet Langdurige Zorg-indicatie. Ieder huis wordt geleid door een zorgechtpaar. Samen met een team bieden zij persoonlijke begeleiding. Volgens wethouder Jan Zwiers een mooie locatie voor de hulpbehoevenden“Ik denk dat het twee werelden zijn die goed bij elkaar passen. Een kerk met maatschappelijke activiteiten eeen zorginstelling voor mensen die de juiste hulp nodig hebben.” 

Het doel is om een geleidelijke overgang van thuis wonen naar wonen in een zorginstelling te realiseren. Daarnaast zou het ook voor meer lokale werkgelegenheid moeten zorgen. “Het zijn negentien appartementen, dat is redelijk intensief voor twee mensen. Er zal dus meer hulp nodig zijn dan het echtpaar alleen”, aldus Zwiers.  

Planning

Koenen Bouw is de aangewezen partij om het gastenhuis te bouwen. Om het plan te realiseren moet de gemeente Hoogeveen een bestemmingsplanprocedure opstarten. Die ligt nu ter inzage voor zes weken. Het blijft koffiedik kijken. Als alles goed verloopt kan het vanaf juni in de raad komen. Na de zomer zou dan de bouw kunnen starten”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.