De rechtszaak tegen een 31-jarige vrouw die als lerares op RENN4-school De Atlas in Assen twee leerlingen zou hebben misbruikt, is gistermiddag uitgesteld. De advocaat van de Hoogeveense liet de rechtbank vanochtend weten dat de vrouw hoogzwanger is, last heeft van veel stress en daarom niet kan komen.

Advocaat Maarten Kuipers zei vanmiddag tegen de drie rechters dat de zaak gewoon door kon gaan zonder dat de vrouw erbij was, maar daar dachten de drie rechters anders over. Ook de officier van justitie wilde de zaak niet behandelen zonder dat hij vragen kon stellen aan de vrouw uit Hoogeveen.

De vrouw wordt verdacht van het seksueel misbruiken van twee leerlingen van De Atlas, een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Daar gaf ze les. Ze zou tussen september 2018 en januari vorig jaar naaktfoto’s van zichzelf hebben gestuurd naar een van hen en seks met beide jongens hebben gehad. Die waren destijds 16 en 17 jaar oud.

‘Ongepast docentengedrag’

“Dit is volstrekt ongepast docentengedrag en ik zou bijvoorbeeld willen vragen hoe ze hiermee kon doorgaan, terwijl er allerlei signalen waren dat dit fout was. Zo liet één van de jongens zich overplaatsen naar een andere klas”, aldus de officier.

Ook viel het hem op dat uit het onderzoek van de reclassering en door een psycholoog begin dit jaar bleek dat er niks mis zou zijn met de vrouw. “We weten eigenlijk heel weinig van haar en daarom wil ik vragen kunnen stellen.”

Daar voegde hij aan toe dat hij de zaak zo ernstig vindt dat hij niet van plan is een werkstraf te gaan eisen, maar een celstraf die langer duurt dan één jaar. Kuipers vond het ongepast dat de officier dit nu al zei, maar besloot na telefonisch overleg met zijn cliënte dat het ook voor haar beter is dat de zaak later wordt behandeld en zij erbij is.

Zaak na de bevalling

De Asser rechtbank “voelde zich overvallen” dat ze zo kort voor de zitting van de advocaat hoorde dat de vrouw niet kon komen en hoogzwanger is. De zaak wordt uitgesteld tot minstens drie maanden na de bevalling van de vrouw. De rechters willen ook dat de vrouw voor de zitting opnieuw met de reclassering praat over hoe het met haar gaat.

De zaak kwam in januari vorig jaar aan het rollen. De lerares stapte toen zelf naar de politie om haar verhaal te vertellen. Een deel van de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie heeft ze bekend. De vrouw is ontslagen en heeft volgens haar advocaat veel spijt van wat er is gebeurd.