Werknemers van Fokker Aerostructure en Buig Centrale Steenbergen in Hoogeveen leggen vrijdag en maandag hun werk opnieuw stil. Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuw cao Metalelektro, maar dat wil nog niet vlotten.

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar en dat is niet voldoende volgens de stakers. “De werkgeverskoepel FME doet al meer dan een half jaar of z’n neus bloedt”, vertelt Pieter Beuzenberg, bestuurder van FNV Metaal. “Over de hele linie verdienen bedrijven in deze sector nog steeds goed door grote inzet van hun werknemers. Die moeten dan ook daarnaar worden beloond.”

Moderne cao

Daarnaast zijn er volgens de FNV nog geen goede afspraken gemaakt voor eerder stoppen met werken. Ook moet er meer zekerheid worden geboden voor flexwerkers door ze na een jaar een vast contract te geven. “Een moderne cao is nodig in deze sector”, vervolgt Beuzenberg. Volgens de bestuurder mag de salarisschaal op leeftijd voor jongeren daarom ook verdwijnen.”Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt.”