Rechten foto: Persbureau Meter
Internationale drugsbendes blijken erg veel van Nederlandse (ex-)leaseauto’s te houden, schrijft De Telegraaf. Criminelen kopen hier massaal afdankertjes van zakelijke rijders op, rekenen af met cash en exporteren ze vervolgens weer, om zo hun drugsgeld te kunnen witwassen.

Zo kocht een lid van een Libanees drugssyndicaat enkele jaren geleden in Hoogeveen voor zo’n tien miljoen euro auto’s, in contanten.

Met deze handel komt een gigantische stroom crimineel geld ons land binnen. De afgelopen vier jaar stortten autohandelaren ruim een miljard aan bankbiljetten af bij de bank, zonder dat er iemand argwaan kreeg. Want autohandel en contant geld horen gewoon bij elkaar, was jarenlang de gedachte. Onterecht, aangezien in de reguliere autohandel al jaren geen cash meer wordt aangenomen.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Financieel Expertise Centrum (FEC), waarbinnen opsporingsdiensten en toezichthouders samenwerken. Politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hielden het afgelopen jaar autohandelaren in ons land tegen het licht, op zoek naar constructies waarbij crimineel (drugs)geld legaal wordt gemaakt.