Rechten foto: RTV Drenthe

Met een zonneboot de Elfstedentocht afleggen. Zes leerlingen van het Roelof van Echten College uit Hoogeveen hebben er maandenlang naartoe gewerkt. Deze week mogen ze eindelijk varen en dat doen ze tijdens de Ultimate Solar Boat Challenge.

De gehele tocht leggen de leerlingen in vijf etappes af. “Vandaag gaan we van Franeker naar Birdaard”, vertelt deelnemer Erik Wierenga. “In eerste instantie zouden we tot Dokkum gaan, maar vanwege het slechte weer heeft de organisatie besloten eerder te stoppen. Aan mij de eer om door de hel van Noorden te varen.”

Bouwpakket

Het is de eerste keer dat ze meedoen, via het vak onderzoek en ontwerpen op school kregen ze te horen over de wedstrijd. “Een supermooi project waar iedereen direct enthousiast over was. We zijn stiekem allemaal een beetje bootfanaten geworden.”

Een jaar lang hebben ze gewerkt aan de boot die vaart op zonne-energie. “Het bouwpakket hebben we in november gekregen”, vult teamgenoot Joyce Timmermans aan. “Daarna ga je alles in elkaar zetten, schroeven, lijmen. Vervolgens komt er nog een likje verf overheen en moet het hele elektrische systeem er nog in.”

Timmersmans is dus maar al te blij dat de boot blijft drijven. “Dat is natuurlijk geweldig”, lacht ze. “Het zou echt vreselijk zijn geweest als we het water op gingen en dat de boot vervolgens zinkt. Dan was alle moeite voor niets geweest.”

Gebrek aan comfort

De tocht naar Birdaard is lang. Om elkaar te helpen wisselen de leerlingen elkaar af tijdens het varen. “We hebben allemaal een schippersbandje, dus iedereen komt aan bod. Elke etappe varen er twee mensen”, aldus Timmermans.

Wierenga mag vandaag als eerste starten. Hij is tevreden met de boot, maar wist wel een stukje comfort. “We hebben een stoel van school gebruikt en daar de poten van afgezaagd. Het is niet lekker om daar lang op te zitten, maar inmiddels hebben we een kussentje. Dat maakt het wat dragelijker.”

Vizier op volgend jaar

De boot gaat op zijn snelst zo’n twintig kilometer per uur. Na een aantal afvallers doen er nog 27 teams mee. De top tien is niet meer in zicht, maar dat vinden de leerlingen niet erg. Ze gaan voor een ander doel zegt Timmermans. “Finishen natuurlijk, dat is eigenlijk al geweldig”

En volgend jaar? “Wie weet! Misschien halen we dan wel top drie of top tien. Er moet dan wel eerst een team gemaakt worden natuurlijk, maar hoe vet zou het zijn als het Roelof van Echten College uit Drenthe meedoet om de winst.”