(Rechten foto: RTV Drenthe)

Sportparken en voetbalverenigingen krijgen steeds vaker te maken met vandalisme. Onder meer tribunes, dug-outs en voetbalvelden moeten het ontgelden. Door de coronatijd neemt de overlast alleen nog maar meer toe. Clubs hebben vaak onvoldoende middelen om te handhaven of om de schade te herstellen. 

Ook voetbalclub HZVV in Hoogeveen heeft al een aantal maanden last van vandalen. Stoeltjes van de tribune worden regelmatig gesloopt, ook blijft er veel afval liggen. Volgens voorzitter Henk de Jong is de maat vol. “We missen inmiddels zo’n dertig stoeltjes”, zegt hij. “Het is een cliché, maar dat je dingen vernielt van een ander wil er bij mij niet in.”

Verbroedering

De voorzitter moet elk weekend weer met lede ogen toezien hoe wéér ergens een brandje is gesticht of afval is achtergelaten. ‘Lege blikjes, wietzakjes of literpakken met frisdrank”, somt hij op. “Als dat leidt tot verbroedering dan is dat prima, maar ruim het dan tenminste wel op. Een sportpark is er om met elkaar te sporten. Als je wil chillen kan dat ook heel goed op een andere plek.”

Coronatijd

De problemen zijn erger geworden in coronatijd. Het is lastig voor de vereniging om te achterhalen wie de overlast exact veroorzaakt. “We hebben het vermoeden dat het verschillende groepen zijn”, zegt de Jong. “De jeugd verveelt zich schijnbaar door de beperkingen. Maar ze hebben niet in de gaten wat hun acties betekenen voor onze clubs.” Volgens de voorzitter is iedereen welkom op het park, mits de plek fatsoenlijk wordt achtergelaten.

Prioriteiten

De club uit Hoogeveen voert gesprekken met de gemeente en de politie. Dat levert tot dusver niet veel op, omdat de prioriteiten bij die instanties ergens anders liggen.