Voor het bedreigen van twee mensen met een bijl, dreigen met verkrachting en het ingooien van ruiten is een 28-jarige man uit Hoogeveen veroordeeld tot acht maanden cel (vier voorwaardelijk) en opname in een kliniek. De man uitte zijn agressie op 4 mei dit jaar in de Hoogeveense wijk Venesluis. Hij was drugsverslaafd en kwaad op zijn vroegere dealer.

De Hoogevener was ervan overtuigd dat de dealer hem probeerde over te halen om weer crack te gaan roken. Daar was de man een paar jaar eerder met veel pijn en moeite van afgekickt, vertelde hij twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Ook hadden de twee ruzie om wiet.

Zwaaien met bijl

Op de avond van 4 mei ging de Hoogevener in een dronken bui naar het huis van de vermeende dealer. Toen hij aanbelde, deed zijn vriendin open. Ze vertelde dat haar vriend er niet was. Daarop begon de man seksueel getinte opmerkingen te maken, kwam hij dicht bij haar staan en dreigde hij haar te verkrachten.

Volgens de rechtbank is bewezen dat hij heeft gedreigd haar te verkrachten. Daarna haalde hij een bijl tevoorschijn en begon hij daarmee te zwaaien en te dreigen. Een buurman zag het gebeuren, kwam naar buiten en werd vervolgens ook bedreigd.

‘Ik was gewoon boos’

De Hoogevener hakte drie keer met zijn bijl in op een container en trapte daarna de ruiten uit de voordeur van het mannelijke slachtoffer. “Ik was gewoon boos en wilde iets kapotmaken”, verklaarde de man tijdens de rechtszaak.

Het Openbaar Ministerie eiste elf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk en behandeling in een kliniek. De man heeft een stoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank vond een wat lagere straf meer gepast.

Behandeling

De man zit al in een kliniek en heeft het onvoorwaardelijke deel van de celstraf inmiddels uitgezeten. De rechtbank wil dat hij verder gaat met de behandeling, eerst in de kliniek en daarna vanuit huis. De behandeling moet voorkomen dat hij weer drugs gaat gebruiken of gaat drinken. Ook moet hij leren omgaan met zijn agressie.