Rechten foto: RTV Drenthe / Margreet Gort

De gemeente Hoogeveen heeft zo’n 363.000 euro ontvangen van het Rijk voor de culturele sector. Het bedrag komt uit een coronasteunpakket. Zo’n 31.000 euro wordt uitgekeerd aan culturele instellingen die een beroep doen op het geld.

Onder andere Museum de Duikelaar uit Nieuwlande (6.375 euro), het Bloemencorso Elim (3.850 euro), de Avondvierdaagse (410 euro) en Scala (20.000 euro) maken aanspraak op de pot. Het geld moet ervoor zorgen dat de culturele sector overeind blijft. Het restant van ruim drie ton is vrij besteedbaar en gaat naar de spaarpot van de gemeente.

Inkomsten misgelopen

Een deel van de culturele organisaties heeft inkomsten misgelopen door de covid-19-maatregelen. De gemeente heeft het afgelopen halfjaar geïnventariseerd wat de schade is. Er is gekeken naar het eigen van vermogen van de organisaties en met welke andere activiteiten ze alsnog geld wisten te verdienen.

Ook heeft de gemeente gevraagd of de culturele instellingen in aanmerking kwamen voor de NOW-TOZO of een andere ondersteuningsregeling. Dat moet het stapelen van bedragen voorkomen.