Winkeliers in Hoogeveen hebben per toeval te horen gekregen dat hun winkels op zondagen minder lang open mogen zijn. Door de coronapandemie waren de openingstijden verruimd van tien tot zeven uur. Per 1 april wordt het weer als vanouds, van een tot zes uur. En daar zijn ondernemers niet blij mee.

Onder wie Floor Plaizier. hij bezit een bakkerij aan de Schutstraat in Hoogeveen. Elke zondag staat hij samen met zijn team klaar om mensen ’s ochtends van een broodje of gebakje te voorzien. Maar daar zou eind deze maand zomaar een einde aan kunnen komen. “We hebben net een een klantenbestand opgebouwd op de zondag, dat kunnen we niet zomaar laten vallen. Mensen komen in de ochtend een broodje bij ons halen. Als we straks alleen in de middag open zijn, vrees ik dat er veel minder klanten komen.”

‘Nadelige gevolgen’

Om de drukke zondagen door te komen heeft hij extra mensen in dienst genomen. Maar minder lang open betekent volgens de ondernemer ook minder omzet. Dat heeft weer nadelige gevolgen voor zijn personeel. “Als de tijden veranderen moet ik toch gaan nadenken over een reorganisatie”, vertelt hij. “Dat zou kunnen betekenen dat ik medewerkers moet gaan ontslaan. Dat heb ik gelukkig nog nooit gedaan en dat wil ik graag zo houden.”

Daarom springen GemeenteBelangen, VVD, PvdA en D66 in de bres voor de ondernemers. Zij willen eind maart een voorstel indienen tijdens de raadsvergadering om de langere openingstijden te handhaven. “We horen weinig negatieve geluiden over langer openblijven, waarom zou het dan niet kunnen”, legt Roelof Bisschop van de VVD uit. “Corona is ook nog niet verdwenen. Door verruiming van de winkeltijden kun je mensen goed verspreiden.”

Ouderwets

Bisschop zegt regelmatig verhalen te horen van inwoners en ondernemers uit Hoogeveen dat mensen juist naar buurgemeenten gaan waar de tijden ruimer zijn. “Dan zie je toch dat de omzet naar die plekken toegaat. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt”, aldus de VVD’er. “Door het voorstel in te dienen proberen we het voor elkaar te krijgen, dat dit niet meer gebeurt.”

Plaizier is blij met de steun van de partijen. Volgens hem moet Hoogeveen vooruitkijken en niet weer een aantal stappen terugdoen. “We leven hier in een moderne tijd. In Amsterdam, Rotterdam en Groningen zijn de winkels gewoon open. Gaan wij dan mee met onze tijd of blijven we ons vasthouden aan ouderwetse afspraken.”

Juridische onderbouwing

Maar dat lijkt nog niet zou eenvoudig. Volgens Bisschop moet het voorstel goed juridisch onderbouwd worden. “Er is natuurlijk een verordening in Hoogeveen. In 2017 is afgesproken dat winkels op zondag van een tot zes open mogen zijn. De verruiming is door de komst van de coronawet toegestaan. Die wet vervalt per 1 april. Als we de verruiming willen handhaven dan moet je goed kunnen onderbouwen waarom.”

De gemeente laat weten dat de verruiming alleen bedoeld is voor betere spreiding van klanten tijdens de pandemie. “Nu de oude coronamaatregelen vervallen, geldt het oude beleid weer”, vertelt een woordvoerder. Op 28 maart wordt er over het voorstel van de partijen gestemd.