D66 gaat in Zuidwest Drenthe met bekende namen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Marin Rutgers is gekozen tot lijsttrekker in Hoogeveen, Jeannet Bos in Meppel en Albert Haar in De Wolden. Alle drie zijn al actief voor D66 als fractievoorzitter in hun gemeente.

Met de keuze voor drie bekende namen kiest D66 voor ervaring, licht voorzitter Frans Marechal van D66 Zuidwest Drenthe toe. “Er waren wel andere kandidaten, maar dit zijn de ware krachten en die willen we graag behouden”, zegt hij. “Bij dit soort functies gaat het ook over ontzag en ervaring. Dat hebben ze alle drie. Ze worden echt gewaardeerd in hun gemeente en krijgen daar ook dingen voor elkaar, ook al zijn het kleine fracties.”

Marechal verwacht veel van zijn partij. “D66 zit landelijk enorm in de lift. We gaan ervan uit dat het succes in Den Haag doorsijpelt. De volgende stap is een programma maken dat we gaan gebruiken in alle drie gemeentes. Veel problemen komen overeen, al moet je overal wel goed kijken naar lokale cultuur.”

Hoogeveen

Fractievoorzitter Marin Rutgers wordt in Hoogeveen als lijsttrekker naar voren geschoven. De partij heeft op dit moment twee zetels van de eenendertig in handen. Dat moeten er volgend jaar meer worden. “Ik zie kansen”, vertelt Marin. “Het wordt wel spannend. Je weet nooit hoe een landelijke trend zich door vertaald. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn wij verdubbeld. Ik hoop dat we die lijn door kunnen trekken.”

Rutgers wil samen met haar fractie zorgen voor een betere band tussen inwoners en gemeente. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen betrokken wordt. Het zou mooi zijn als inwoners zelf met voorstellen zouden kunnen komen in de toekomst.” Nieuw beleid hoeft er volgens haar niet direct te komen. “In Hoogeveen is de financiële situatie niet echt goed. Tijdens de verkiezingen kun je dan campagne gaan voeren met nieuw beleid, maar daar is helemaal geen geld voor. Het belangrijkste is dat we eerst goed samenwerken.”

Trots is Rutgers wel op haar nieuwe titel. “Zeker en dan ook nog eens unaniem door de leden gekozen. Dat geeft veel vertrouwen. Daar ben ik blij mee.”

Meppel

In Meppel blijft Jeannet Bos aan als gezicht van D66. Bij de vorige verkiezingen kreeg D66 in Meppel zo’n duizend stemmen. Daarmee was het de zevende partij van de stad, goed voor één zetel in de gemeenteraad. “Ik ga ervan uit dat we dat gaan overtreffen”, reageert ze strijdlustige.

Voor Bos is het behalen van de klimaatdoelstellingen het speerpunt van komende verkiezingen. “Dat is zeker ook een lokaal ding. Hoe gaan we dat invullen in Meppel? Een groot deel van de Nieuwveense Landen wordt verwarmd met een biomassacentrale. Dat blijft geen goed idee om een wijk te verwarmen.”

Daarnaast kijkt Bos erg naar de uitbreiding van Meppel. “Meppel kijkt naar het gebied langs de de N32, vlakbij Havelte. We moeten nog bepalen wat we daar gaan doen. Verder wordt binnenkort de laatste kavel aan het water verkocht in de haven. Ik snap dat er daarom behoefte is aan uitbreiding van de haven, maar twijfel of we dat wel moeten doen. Het is een stuk kwetsbare natuur en ook erg gecompliceerd omdat de grond van gemeente Staphorst is. Afwegingen maken, dat is waar het komende verkiezingen om draait.”

De Wolden

Albert Haar zit al twaalf jaar in de gemeenteraad van De Wolden, maar wil daar nog vier jaar aan vastknopen. “Het gaat om inspiratie. En die heb ik meer dan genoeg om een nieuwe periode raadslid te willen zijn”, zegt hij. In De Wolden maakt hij zich hard voor het belang van cultuur en de vernieuwing van de landbouw.

De afdelingen Hoogeveen, De Wolden en Meppel fuseerden onlangs tot één afdeling: D66 zuidwest-Drenthe. Daarom werden de drie lijsttrekkers tegelijk bekend gemaakt.

Vorige week werd bekend dat Anke Oosterhuis de nieuwe fractieleider is van D66 in gemeente Westerveld. In Emmen voert Joey Koops de kieslijst aan, in Borger-Odoorn is dat John Goeree geworden. In Coevorden doet D66 dit jaar niet mee.