In december besloot de gemeente Hoogeveen om te bezuinigen op het vrijwilligersvervoer. De gemeente heeft het financieel zwaar en moet goed op de uitgaven letten. Toch wordt de bezuiniging teruggedraaid.

De beslissing werd genomen tijdens de raadsvergadering vandaag. Het alternatief was de Wmo-taxi. Maar uit berekeningen van Stichting Vrijwilligersvervoer blijkt dat de kosten voor de Wmo-taxi gemiddeld zes keer hoger zijn dan die van het vrijwilligersvervoer. Het terugdraaien van de bezuiniging zou dus juist geld besparen.

Wethouder Janita Tabak gaf een korte toelichting. “Onze indruk is dat het vrijwilligersvervoer niet te vergelijken is met een taxibedrijf. Het wordt geleid en gerund door vrijwilligers. Er is geen intentie om werk te verdringen. Het vrijwilligersvervoer biedt een service die een taxi niet kan bieden. De vrijwilliger begeleidt de reiziger van deur tot deur en biedt een luisterend oor.”

Vijfduizend euro

De kosten voor het vrijwilligersvervoer zijn ongeveer zesduizend euro per jaar. Voor 2021 vraagt de stichting om een bedrag van vijfduizend euro, omdat de kosten vanwege de pandemie lager uitvallen.

Voor minder mobiele mensen die niet met het openbaar vervoer kunnen of willen reizen is het Vrijwilligersvervoer zeer belangrijk. Chauffeurs helpen regelmatig bij het doen van boodschappen of bieden andere ondersteuning.