BAS BASTIAANSE: RADIODIER IN HART EN NIEREN

 

Als je op je elfde al je eerste mengtafel hebt en op je dertiende binnen komt gewandeld bij een lokale omroep, dan is één ding zeker: je houdt van radio. Van de muziek, van de techniek erachter, van programma maken, van gekke dingen verzinnen en van andere mensen die daar ook van houden. En die liefde was zeker één van de kenmerken van Bas. Die liefde uitte zich in zijn passie voor lokale omroepen en het vrijwilligerswerk dat hij daar deed, maar was ook zichtbaar in zijn talent.

 

Bas’ eerste ervaring als technicus bij Radio Hoogeveen, hij mocht direct aan de slag. Een jaar later was hij de vaste technicus van het vrijdagprogramma Metal Warehouse.

Dat talent hield hij niet beperkt voor één omroep, maar was iets waar meerdere omroepen van mochten genieten. Zo maakte hij bij Lokale Omroep Hoogeveen (LOH) elke vrijdagavond een radioprogramma, Metal Warehouse, waar hij verantwoordelijk was voor de programmatechniek en als sidekick af en toe te horen was in de uitzendingen. Daarnaast hield hij zich ook bezig met de audiotechniek, die hij naar een hoger niveau tilde.

 

 

Bas was naast bij Radio Hoogeveen ook actief bij RTV Meppel waar hij niet alleen audiotechnicus was bij tv-producties maar ook radio maakte. Later kwam daar ook ZO!34 bij.

 

Naarmate hij langer vrijwilliger was bij Radio Hoogeveen, groeide ook de interesse in andere techniek. Zo kwam het, dat Bas bij buuromroep RTV Meppel aan de slag ging als geluidstechnicus voor tv-producties. Snel daarna ontwikkelde die interesse zich verder in ICT-techniek binnen radio en televisie en verhuisde hij van Hoogeveen naar Coevorden. Zo kwam Bas terecht bij een derde omroep: streekomroep ZO!34 in Zuidoost-Drenthe. Bas werd daardoor naast sidekick, programmatechnicus en audiotechnicus bij Lokale Omroep Hoogeveen, radiomaker en geluidstechnicus bij RTV Meppel, ook audiotechnicus, ICT-technicus, beeldregisseur en cameraman bij ZO!34.

 

Bas bij zijn debuut als beeldregisseur bij ZO!34 tijdens de Gouden Pijl   Al snel ontwikkelde Bas zich ook bij ZO!34 als een actieve vrijwilliger, met misschien wel als hoogtepunt Koningsdag 2024 toen de koninklijke familie naar Emmen kwam en Bas backstage betrokken was bij de tv-registratie. Naast zijn activiteit bij de Thuisbingo op zondag was Bas ook bij grote evenementen aanwezig.

 

Met al die taken bij al die omroepen, zou je denken dat het elkaar in de weg ging zitten. Maar in plaats daarvan, zorgde het juist voor een mooie wisselwerking. Want alles wat hij leerde bij de ene omroep, kwam weer van pas bij de andere.

 

Dat Bas de zelf toegeschreven geuzennaam radionerd met trots droeg, moge duidelijk zijn. Mocht dat nog niet het geval zijn: hij was aanwezig bij veel van de omroepdagen van de NLPO, het overkoepelend orgaan van lokale en streekomroepen en ook fervent luisteraar van bijvoorbeeld dj Rob van de Radio. Zo hielp hij het voormalige 3FM-programma Partij voor de Vrijdag met een grap in hun programma: ze kwamen zogenaamd live vanuit de studio in Hoogeveen, inclusief alle vormgeving van Radio Hoogeveen. Iets waar hij ook nog altijd heel erg trots op was, zo schrijft hij in zijn voorstelstukje toen hij vrijwilliger werd bij ZO!34 begin 2023.

 

 

In datzelfde voorstelstukje schreef hij waar hij zichzelf zag over tien jaar: “Stiekem hoop ik dat ik dan te horen ben op 3FM of een andere zender.” Wat hadden wij hem dat graag waar zien maken. De volgende stap had hij al binnen: een technische stage bij RTV Drenthe. Maar in plaats daarvan is hij zo plotseling uit ons midden ontvallen. En dat valt ons allemaal rauw op ons dak. We gaan jouw radiopassie missen, je technisch inzicht, je enthousiasme, je leergierigheid, je aanwezigheid bij onze omroepen. Maar bovenal gaan we jou missen. Dankjewel, lieve Bas.

 

Bas Bastiaanse is 23 juli overleden op 18-jarige leeftijd. Op 30 juli hebben we afscheid van hem genomen. ZO!34, Radio Hoogeveen en RTV Meppel wensen de nabestaanden veel sterkte toe.